Nu börjar VM!

I stort sett är blåbären. inklusive Sverige, borta. Kvaliteten och tempot ökar, men också hårdheten. Portugal - Holland blev ju en märklig tillställning med en domare som svettades så kopiöst att han den sista halvtimmen inte verkade se någonting. Men blåsa kunde han. Spelkänsla och  -förståelse fanns det mindre av. Hans fingerfärdighet när det gällde att trolla fram kort, måste få till och med Joe Labero att blekna av avund.
Heitingas insats var spelförstörelse av det monumentala slaget. Vad tänkte han, när han vid nedkastet efter en skadeavblåsning, i stället för att spela bollen till Portugal, som haft bollen vid avblåsningen, satte full fart med bollen mot Portugals mål. Snacka om att bädda för bråk. Hollands ledning borde ta ett allvarligt samtal med honom om fair play alternativt låta honom få mogna till i några år, innan han spelar i landslaget igen!
Där var det nära allmänt slagsmål!

Sverige då? Ja, de gjorde vad man kunde begära. Fast inte på något kul eller vackert sätt. De kämpade och de flesta försökte. Bara Lagerbäck verkade nöjd. Fast man undrar vad han är nöjd med.
De allra flesta fotbollskrönikörerna i dagspressen verkar vara överens om att Lagerbäck bör avgå. Även om det känns lite märkligt, håller jag med dem!

Jag har alltid gillat både Portugal och Holland, så för min del var det tråkigt att de skulle mötas redan i åttondelen. Det ser svårt ut, men jag hoppas på åtminstone en semifinal för Portugal. Fast lätt blir det inte. Dessutom kommer jag, för första gången att hålla en tumme för USA. Italien är Sverige, fast två klasser ovanför.

Bappe

Prag - till att börja med

Det blev inte någon löpande rapportering. Internetcaféerna var få och inte särskilt välutrustade, så vi insåg att varje blogg skulle ta alltför mycket tid från direkta upplevelser. Vi får hitta en annan lösning nästa gång.

Vi kom fram till Prag strax efter 10 på måndagsmorgonen. Incheckningen gick snabbt och smidigt. Vi hittade också en bankomat nästan omgående i ankomsthallen. Dessutom erbjöds vi taxi till hotellet och hämntning inför hemresan vid hotellet för knappt 300 SEK totalt! Vi slog till och det visade sig fungera utomordentligt i bägge riktningarna. (Lite överraskade blev vi nästan när taxin vid hemresan var helt punktlig, ja, tom en minut tidig!)

Incheckningen på Botel Racek gick snabbt och problemfritt. Vi kände oss välkomna från början och känslan skulle aldrig förändras. Vi passade också på att köpa en del biljetter till transportmedlen eftersom vi tänkte åka en hel del med spårvagn och också med tunnelbanan. Kollektivtrafiken funkar utomordentligt. Stor turtäthet på i alla fall de flesta linjer och billigt dessutom. Runt tre kronor för en resa, oavsett avstånd. Andra dagen köpte vi 24-timmarskort - också mycket prisvärt.

Att åka spårvagn är ett utomordentligt bra sätt att se, upptäcka och orientera sig i en ny stad. Vi åkte under vistelsen spårvagn till flera ändhållplatser på olika linjer. Det var faktiskt guld värt.

Vi återkommer med fler synpunkter och upplevelser från Prag.

Bappe (och Topa)

Sommaren tvekar

Värmen vill inte riktigt komma loss. Fredagsvädret ser dock lovande ut. Hoppas det stämmer med tanke på Emilia!
Fotbolls-VM är också på gång. Jag är inte alls säker på att Sverige går vidare från gruppspelet. Visst finns det flera riktigt bra spelare, men det känns inte som ett lag! Den enda vettiga lösningen på högerbacken i truppen, Teddy Lukic, är egentligen en nödlösning och i så fall en försvagning av mittförsvaret. Skulle föredragit Salle Östlund, Markus Jonsson eller Concha framför vilsna yttermittfältare!
Jobbar i dag igen. Sista gången före juli (?).

Missade hela nationaldagsfirandet. Kan inte påstå att jag saknade det heller!

Bappe

Om en vecka..

... är Topa och jag i Prag. Men först ska Emilias studentmottagning klaras av på fredag. Mycket att handla, fixa och laga är det. Hon ser verkligen fram emot det, så det är verkligen kul. Topa fyller dessutom år den dagen, hur kul nu det är. Snacka om konkurrens!
Väderutsikterna ser i alla fall lovande ut. Tur är det, så mycket folk som det lär bli. Väder törs man å andra sidan inte lita på!

Det måste rimligtvis finnas Internetcaféer i Prag, så att jag kan blogga därifrån. Fortfarande tar vi gärna emot tips på sånt som ska ses, göras, ätas och drickas. Några har vi som sagt fått,  men vi kan ta fler.

Bappe

Läss, mäss och säss?

Känner ni igen orden? Ja, mäss kanske, ni vet, där militärer käkar, men de andra?
Ett lås, flera lås. En mås, flera måsar. En sås, flera såser. Men en gås flera gäss. Borde det inte vara gäss, läss, mäss och säss?
Eller ta en etta, flera ettor och fortsätt sen. Upp till och med tolv går det bra, men flera trettonor? Knappast . Det går med tjugor, sen sedlarna gjordes om, men man sa aldrig "jag har fyra femtior". Hundrakronorssedlarna har alltid varit hundringar. Dags för en flundra, flera flundringar? Nej, jag vet, man sa aldrig en hundra.
Ändå, det är svårt att inte låta bli att fundera över språk och ordbildningar ibland. Ett språk är ju alltid föränderligt, dels för att det alltid behövs nya ord och nya uttryck för nya företeelser, dels för att vi med dagens teknik och kommunikation möter så många influenser.
Jag tror, att det var Albert Einstein som sa att goda matematiker sällan blir bra språkmänniskor, eftersom de alltid söker en logik i förvirringen. Kanske är det tvärtom också, eller så är det ologiska språkare som förnyar matematiken!
Jag hoppas ni får en skön dag med många funderingar!

Bappe

Snart åker vi....

...Topa och jag. Det ska bli intressant att se vilka skillnaderna är mellan Prag, Tjeckien och det jag minns från Prag, Tjeckoslovakien. Både yttre och inre skillnader. Jag tyckte mycket om Prag, inte minst den gamla, historiska staden. Den inre skillnaden borde ha förändrats mest. Människors avvaktande sätt, rädslan hos många att vara öppna.
Har tittat på tekniska lösningar och bloggmöjligheter och det ser kärvt ut - fast det kan ju finnas Internetcaféer i dagens Prag! Vi får se.

Fast först ska vi ta oss igenom Emilias studentmottagning. Allt utom regn och blåst är välkommen. Nej. förresten, lägg till snö också!

Den lediga dagen i går blev inte så ledig som jag tänkt, men några timmar på förmiddagen blev det. I helgen kommer mormor och morfar från Karlstad på besök. Det är alltid trevligt att ha dem här. (Till er som sitter och räknar på ålder: nej, inte min mormor och morfar, mina två yngstas. Så det handlar inte om ett värmländskt par i 120-130-årsåldern.)

Pragtipsen har inte precis strömmat in! Men några har det kommit, tack för dem!


Tre tidiga morgnar i samma vecka är 2½ för mycket, ävne om skillnaden bara är 30-60 minuter känns det!


Bappe