Hammarby vann klart och spräckte hemmasviten

Det stod 0-1 efter lite drygt 3 minuters spel. Knappt en halvtimme senare gjorde gästerna 0-2 och förlusten var ett faktum.Hammarby var närmare både 1 och 2 mål till än vi till en reducering.

Hammarby startade i ett tempo furioso med extremt hög press på våra bollhållare, det såg tidvis ut nästan som ett man-mot-manspel

över hela arenan och vi lyckades aldrig riktigt ta oss ur det greppet. Spelarna tycktes alltmer förvirrade och resultatet blev ett antal ganska enkla felpassningar på mittfältet. Hammarbys aggressivitet ledde till tre gula kort under de första knappa elva minuterna. Det kunde blivit fler, men det blev kanske för mycket för domaren med den starten för under resten av matchen presterade han ett antal tämligen märkliga domslut eller brist på domslut. Det ska dock sägas att detta inte på något sätt påverkade resultatet, det gjorde Hammarby helt själva och rättvist!

Vi vann visserligen knappt hörnstatistiken och hade ett något större bollinnehav, men avslutsstatistiken (8-20, 2-12 på mål) ger en obehagligt rättvis bild av matchen. I den första halvleken hade vi inte ett avslut på mål (totalt 2 avslut!)

Den andra halvleken blev något bättre ur svartgul synpunkt, men bra blev det inte. Bernt Hulsker hade en nick i stolpen, det var allt.

Det är svårt att ge individuell kritik i en match som framför allt var en kollektiv förvirring och brist på förmåga att ta sig ur en chocköppning och en systematisk blockering av vårt normala spel. De spelare som närmast kom upp i normal spelstandard var nog Jimmy Tamandi, Nicklas Carlsson, Kenny Pavey och Mattias Moström, när han bytte av Pavey efter dennes skada. Även Daniel Mendes gjorde en positiv insats i sitt inhopp.

Både Rikard Norling och Nebojsa Novakovic insåg detta och ser det som en utmaning. Det ska inte få hända igen.

Spelarna gav ett mer chockat och revanschsuget än nedslaget intryck efter matchen. Vi är tvåa i serien och vi är med i toppstriden. Kvällens match kommer att analyseras. Vi ska inte låta oss bli handfallet överrumplade igen!

Hammarby är årets bästa derbylag i Sockholm förresten. 2 vunna, 1 oavgjord och en förlust, vi har 2 vunna och 2 förlorade, DIF har 1 vunnen, 1 oavgjord och 2 förluster. Nästa år kan antalet derbyn utökas!

Bappe


Ordspråk

Ordspråk behöver inte vara gamla - de blir det. Precis som vi andra. Så här följer några ordspråk!

Hänsyn visar man ofta av rädsla
Att döma en människa är att visa upp sin begränsning
Det är svårare att leva sitt eget liv, än att låta sig styras av andra
Det är med moral som med vädret. Alla drabbas av den men upplevelsen varierar
Andra kan ifrågasätta ditt sätt att leva - men de kan inte leva ditt liv
Det är aldrig handlingen som avskräcker - utan den korta tiden mellan tanke och handling
Man får det rykte man förtjänar, men räntan tillfaller andra
Att avstå är sällan en fråga om moral utan på rädslan för ansvar
Du kan inte göra någon illa utan att först ha berett henne glädje
Förr eller senare lever man upp till det goda eller dåliga rykte man oförtjänt har fått
Evigheten är gårdagens dröm om idag
Det är inte fel att göra något man ångrar  - men det är fel att inte erkänna att det var det man ville göra
Förtroende är att våga göra en annan människa ledsen
Man kan inte leva någon annans liv, bara dela dennes upplevelser av det
En tanke är bara en början - det är orden som ger den dess värde
Det finns fjorton sätt att dö på, men man överlever inte de tretton första
Många är beredda att döma men få att utmäta straffet
Vi dömer hårdast den, som gör det vi skulle velat göra

Bappe

Härlig sensommarkväll på Råsunda

Jag har skrivit om matchen på www.aik.se. Så här är bara några personliga kommentarer i övrigt, så här dagen efter.

De två Nickarna (Sandberg och Carlsson) var återförenade igen. Det var ett slag sen. Som matchen såg ut, fick de tidvis en otacksam roll, med litet konkret jobb. Ett slags standby. Inte lätt, men de klarade det utmärkt. Nirre Sandberg tog chansen en gång och gick til en offensiv attack, vann mycket mark inan han valde att passa en medspelare i stället för att fortsätta. Snyggt!
Hela backlinjen var annars formidabel i går. Jimmmy Tamandi har bara blivit bättre under säsongens gång. Han har visat prov på ett spel, jag inte visste fanns i honom. Självförtroende kan göra underverk både för individer och ett lag.

Bägge klackarna var bra i går, orkade hålla i gång i stort sett hela matchen. Och det var imponerande att höra Djurgårdsklacken stödja den egna klubben, även när nederlaget måste känts definitivt. Det är klubbkänsla och stöd! AIK-klacken behövde aldrig visa upp den sidan i går, men har gjort det tidigare under säsongen. Hammarby nästa, eller..?

Hammarby, ja. Det är snart dags för ett nytt Råsundaderby. Och visst finns det en del osäkra vibbar inför det och Hammarbyklacken. Förhoppningsvis har den, dyrt, lärt sig något, precis som vår fick göra för två år sen.

Tjerna, som för något/några år sen, till delar,  var en publik hackkyckling, har välförtjänt (åter-)erövrat sin hemmapublik. Han är ständigt överallt och för min del var resultatet igår närmast perfekt, med Tjerna som derbyhjälte och segerskytt.. Fast jag tror att han själv är den första att erkänna att hans roll inte blir svårare att klara med det stöd han fick från Dulee, Pavey och, i går, Moa. Även en evighetsmaskin behöver korta uppladdningsperioder!

Hösten har startat sin erövring. Höstens färger brukar vara gulrött. I år kan det bli mera svartgult!

Bappe

Så blev det regimskifte...

Valvakan blev aldrig spännande, trots försöken från TV. Vindarna var alltför kraftiga och tydliga. Kanske var det bäst det som skedde.
Jag undrar om inte resutatet mer var väljarnas nej till något än ett ja till ett annat. Fredrik Reinfeldts mer uttalade nutidsanpasning mot Göran Perssons Per-Albin Hanssonimitation. Med Reinfeldt mot framtiden eller tillbaka till 30-talet med Göran Persson. Vad skulle väljarna ta?
Och socialdemokratin måste nu inse, att det är bara början på generationsskiftet. Ja, i väljarkåren, alltså. Vänsterblocket har låst fast sig i traditioner, när högerblocket bryter med den traditionella konservatismen. Tragiskt? Javisst, i alla fall under en begränsad tid. Positivt? Svårt att säga. Det beror på hur lång tid vänstern behöver för att inse att framtiden ser inte helt ut som det förflutna.
Det handlar inte om att lämna solidaritet och trygghet åt ekonomiska krafter utan att hitta de former för trygghet och framsteg, som en väljarkår söker. Det gör man inte genom att ständigt snegla bakåt eller hänvisa till traditioner.
De flesta av de nutida traditionerna är historiskt sett unga och kom till genom att man bröt mot äldre tradtioner! Midvinterblot, någon? Eller ättestupa? Traditioner är inte ett slutmål, de är något att bygga vidare på eller ibland förändra för att möta en föränderlig omvärld.
Vänsterblocket har nu fyra år på sig att skapa ett alternativ. Alternativet kommer förhoppningsvis att stå med ena benet i framtiden, inte i graven.

Bappe

Målen som aldrig kom.....

Kvällens match mot Häcken blev lite av en David-mot-Goliat-förställning. Häckens målvakt gjorde allt han kunde och förmodligen lite till! Men när Markus Jonsson fick chansen från straffpunkten hjälpte det inte!

Det var spelmässigt en bra match av AiK ned ett förkrossande spelövertag och 18  skott  mot 3, varav 9-1 på mål. Hade det varit på en vanlig träning hade övningen kallats "Anfall mot tt mål med fingerade motattacker!

Körde vi defensivt mot Elfsborg, så var det ultraoffensivt nu! Märkligt nog var det ändå tre mer defensivt inriktade spelare som var bäst i laget. Markus Jonsson, Jimmy Tamandi och Daniel Tjernström. Nära dessa låg Kenny Pavey, som vanligt, Mats Rubarth och Miran Burgic. Skillnaderna var inte stora och hela laget var bra.

Märkligt att se var de problem bägge lagen hade med det helt nyvattnade gräset. Kanske hade de vattnat (strax före matchen) med såpvatten. Tre Häckenspelare bytte skor under första halvlek medan AIK-arna stoiskt halkade vidare!

1-0-matcher brukar vara trista tiiställningar, men det var faktiskt inte den här! Anfallslusten och skottviljan var stor, men kanske inte helt distinkt. Det blir så ibland. Straffen, korrekt dömd när Rubarth fälldes, satte Markus Jonsson med sedvanligt kylig precision. Fem av fem möjliga hittills i år. Han har inte missat en straff i en tävlingsmatch, i alla fall som senior. Och det får gärna dröja. Nog borde han prövas på den illa besatta positionen i landslaget.

Upp emot 16000 på läktaren! Det är väl ungefäe den publik som annars ser Häcken under en säsong. Starkt av dem att inte bli mer skärrade än de verkade vara. Kanske var det rent av kul för dem att se så mycket folk. Lite pinsamt att det på "deras" läktarsektion inte fanns en enda supporter/åskådare! Jag kan inte minnas att det hänt förut. OK, en dryg handfull ibland, men helt öde? Norra insåg också det meningslösa i att köra "Varför sjunger inte ni..." och avstod från den.

Bappe

Hallby för svåra i premiären

I 10 minuter såg det lovande ut. Då ledde AIK med 3-2 och hade haft initiativet i matchen så långt. Sedan höjde Hallby tempot, fick till distinkta avslut och deras målvakt gjorde flera lysande räddningar. Tyvärr var också våra avslut alltför lättlsäta och väntade
Under den följande 10-minuters perioden gick Hallby upp till en tremålsledning, 5-8. Visserligen avslutade vi bra och låg i halvtid bara under med 7-9, men känslan var ändå att tåget hade gått.

Även i den andra halvlekens inledande 10 minuter höll vi jämna steg. Det stod då 10-12. Återigen ökade Hallby tempo och tryck och drog sen ifrån till som mest en 7-målsledning, 15-22. Tack vare en viljeinsats kunde vi sen putsa siffrorna till 17-22.

Det kändes som om matchen kom lite för tidigt för oss. Hallby är ett bra lag och kanske favort till seriesegern. Vi har ett delvis nytt lag och ett till delar nytt spelsystem. Vi är på ätt väg, men vi är inte riktigt framme än. Det som gladde mest var att vi bättre utnyttjade planens bredd och kanterna, men vi blev alltför stressade till för enkla avslut. De nya kantspelarna Niklas Engdahl och Stefan Sjöstedt fick dock visa prov på bra spelförmåga och riktigt giftiga avslut, men totalt sett, kom avsluten sent och blev för lättgenomskådliga.
Det finns mycketn vilja och kämpakraft i laget, men Micke Alfvéns frånvaro denna afton blev alltför märkbar. Hallbys effektivt agressiva försvar hade blivit mer sårbart med Mickes tyngd.

Positivt var också att Engdahl, Sjöstedt och Johan Nykvist fick näta i sin debutmatch. Det kommer att komma mera! Johan Pertén visade prov på både spelglädje och kompetens, när han nu inte bara behövde stångas inne på linjen.
Hallby var numret större denna kväll, men den som fick dem att växa var nog målvakten, som gjorde några grymma räddningar och dessutom fick alltför många lättlästa avslut att ta hand om.

Kanske hade det varit bättre för oss att möta Hallby med några tävlingsmatcher bakom oss. Nu gäller det att lägga den här matchen till historien och lits på att vi kan. Spelmässigt var det en godkänd seriestart, men det gäller att ta hand om och förvalta chanserna också. Minuskvot på straffar är inte riktigt godkänt!




Förlust i första matchen

Hallby blev alltså för svåra. Framförallt var det nog Hallbys målvakt vi inte lyckades komma år. Han hade några lysande reflexräddningar, som fick oss lite skärrade. Sen har man inte råd att slå bort 3 straffar av 4.
Spelmässigt såg det ändå lovande ut. Vi kom upp snabbare än tidigare, utnyttjade hela planbredden bättre också. Både Johan Petrén och Thomas Hagman verkar ha fått en nytändning med det nya spelet.
De bägge nya kantspelarna, Niklas Engdahl och Stefan Sjöstedt, gjorde utmärt debut i svartgult.

För vår del hade det nog varit bättre med ett par enklare matcher i händer och ben före Halbymatchen, men det hade blivit svårt ändå.
Spelarna såg klart besvikna och bistra ut efter matchen. Och det ska de göra. Med lite perspektiv till förlusten, kommer de säkert att känna att vi är på rätt väg. Det gäller att ha lite tålamod,

Bappe

Intervju i Solnahallen

Intervju i Solnahallen 1


En intensiv, svartgul period

Intervju i Solnahallen 1


En intensiv, svartgul period

De sista tio dagarna har varit mycket intensiva. Fotboll, innebandy och handboll har besetts. Jag har varit på Karlberg, i Solnahallen, i Råsta Park och såväl i Tallbacka- som Granbackaskolan. Ja, och i Borås via TV!

Ett antal intervjuer för spelarpresntationer har blivit gjorda och ytterligare ett antal ska göras. Två SM-guld jagas. I fotboll och snart i innebandy. Inget av dem är på något sätt klara eller givna, men bägge är möjliga. För handbollens del kan vi hoppas på allsvenskt spel efter jul, om laget hunnit spela ihop sig och spelsystemet funkar. Så här långt har det ändå sett lovande ut.
Jag blev lite imponerad, när Pelle karlsson, handbollsspelare, i presentationsintervjun avslutade med att önska alla AIK:s ungdomslag lycka til i den kommande säsongen! Klubbkänsla måste man kalla sånt.

I morgon är det dags för Solnahallen igen. Seriepremiär för handbolen. Match mot Hallby. Ett lag som aldrig är lätt att slå. Det är de småländska lagen sällan. Nu har vi två spelare i truppen från Växjö och de ska väl veta hur Hallby ska tas!

På söndag är det fotboll på Råsunda igen. Häcken kommer på besök. Webbradion firar det redan på fredag med ett jippo i AIK-shopen i Råsundastadion. Bl a ska den snyggaste AIK-häcken koras! Hur nu en sån ser ut. Häcken är ju också svartgula förresten. Men där upphör likheterna.

Jojje Lidén, en av de intensivaste AIK-fotograferna, var i Solnahallen och plåtade bl a en del under mina handbollsintervjuer.
Jag lägger upp ett par av dem. Om inte annat ser man hur primitivt det är i Solnahallen, vad gäler arbetsmiljön!
Bappe

Elfsborg - AIK 1-1 - efterkommentarer.

Sett över hela matchen låg Elfsborg närmast segern, men AIK har ingen anledning att be om ursäkt för poängen.
Anders Svenson tycker att AIK gjorde allt för att förstöra matchen. Gnäller mycket, tycker uppenbarligen inte om att "tas bort",
Ishizaki bäst i Elfsborg. Nirre, Örlund och Pavey i AIK. Stor eloge också till Mendes, som återigen kommer in och gör precis det han ska - mål. Fantastisk känsla han har. Det är däremot mycket möjligt att Mendes var offside i passningsögonblicket, men det kan ha varit någon annan AIK-are.
Fortsatt serieledning, även när övriga matcher spelats. De två kanske svåraste matcherna, MFF och Elfsborg borta är avklarade. Mycket kvar att spela om, men Royal League syns skymta i vintermörkret!

Bappe


EIF-AIK slut 1-1.

Efter knappt 68 minuter får Wilton en chans som han så när sätter. Direkt efter kommer Rubarth in i st f Tjerna.
Rubarths första bollkänning avslutas med en för lång pass eller möjligen skottförsök mot bortre krysset. Wiland tar.
Mendes får en smäll i nacken, men ingen fara. Han är en riktigt giftig avbytare.
76:e minuten kommer Sjöhage in i st f  Mathias Svensson.
Rubarths dragningar fastnar då och då i gräset.
Spelet har jämnat ut sig mycket, mer kamp än spel. Det syns inte att vi är en mer.
Misslyckat skott av Wilton efter fint förarbete av Mendes.
82 min, Alexandersson ut..
AIK-anfall, men två man offside,
Arnefjord får rött kort e i 85:e efter en alltför sen tackling. Bägge utvisningarna helt korrekta.
Pavey ner på backen, Markus Jonsson mittback.
Pavey har blivit ännu bättre i andra halvlek. Örlund, Nirre Sandberg och Pavey
Rubarth får gult kort efter armdragning.
AIK går främst in för att klara en poäng, men anfaller när chansen kommer.
Ishi ut, Martin Andersson in för 3 tilläggsminuter.
Sjöhage går in mot Örlund i en luftduell och blir liggande. Inget ojust från nägondera.
Slutsekunder. AIK får frispark , men på för långt avstånd,
Matchen slut. 1-1

EIF-AIK ef 66 minuter

Målet var inte oväntat eller oförtjänt, men tungt att det kom nu.
AIK-frispark efter bra spel av Wilton. Wilton skjuter - över och utanför.
Svårt skott av Alexandersson, som Örlund tvingas ge retur på. Nirre ut till hörna.
60 minuter, skott utanför av Anders Svensson.
Hulsker stressar fram vår tredje hörna från vänster. Hyfsad hörna av Pavey, som Wiland greppar.
Hulsker ut - Mendes in i 63:e minuten.
Mycket farlig frispark frånJon Jönsson, som Örlund klarar precis.
Ilola får rött kort efter att ha fällt Mendes i 64:e minuten.
Wilton fälls i hyfsat läge - frispark. Frisparken slår Tjerna, Mendes rusar fram och nickar in. 1-1!

EIF-AIK ef 50 minuter

Nicklas Carlsson byter i halvtid med Saraiva. Klokt med tanke på det gula kortet.
Skott på mål av Dulee efter knappt 47 minuter. Wiland klarar lätt.
Elsborgshörna vid 49 minuter. Augustsson får huvudet på Ishis hörna och örlund når inte fram till bortre stolpen. 1-0


EIF-AIK halvtidspaus

Håller vi tätt första 15-20 minuterna borde det kunna vara läge för Rubarth och Haynes. Två snabba kantspringare med friska ben. Wilton har nog svårast av alla med underlaget och ska kanske bytas. Och - någon mer.
AIK har kämpat men fått ägna mest kraft åt det defensiva jobbet. Sista kvarten kändes ändå lovande.

EIF-AIK halvtid 0 - 0

Knappt 32 minuter in försöker vi ett anfall på högerkanten, men bollen rinner ut.
Fortfarande har vi svårt att få kontroll på bollen vid ytstudsar.
Huksjers jobb ger Wilton skottchans efter drygt 34 min. Skottet en bit utanför.
Strax efter får vi första hörnan. Bra hörna, som Nirre så när kommer åt I stället ny hörna, son nickas undan.
Nirre och Örlund fortsätter dominera hos oss, men Pavey, Tjerna och Hulsker blir allt bättre.
Bra inlägg igen av Pavey, men bollen tätt förbi Hulsker och Tjerna.
Även Elfsborg får ibland problem med att bollen rinner undan för dem.
Bra löpboll till Pavey, men han får bollen för långt ifrån sig. Inspark Elfsborg.
Mycket farlugt o bra skott av Ishi, som Örlund får göra en prakträddning på.
Halvleken slut. 0-0.
Elfsborg har haft ett övertag, men vi har smugit in alltmera.


EIF-AIK ef 30 min

Nirre Sandberg bryter lysande efter offensiv attack av Arnefjord. Holmén fixar hörna åt EIF.
Bästa AIK-are första 20 Örlund och Nirre. Ishi bra i Elfsborg.
Nytt bra skott efter knappt 20 min som Örlund räddar två gånger. Örlund har gjort 5 svåra, bra räddningar första 23 minuterna. Vi kommer sällan förbi mittzonen på planen.
Efter drygt 25 min slår Tjerna en brant pass, som Hulsker får in framför mål men för brant för Wilton.
Pavey och Dulee får in en höjdboll i straffområdet men Tjerna får ingen kraft eller riktning på nicken.
Nicklas C varnad.


EIF-AIK ef 15 min

Nicklas Carlsson som defensiv mitt och Hulsker topforward med Wilton. Varken Haynes eller Rubarth från start. Markus Jonsson tillbaka, skönt.
Pavey inleder med ett bra inlägg, som ingen når.
Ishizaki tvingar fram en hörna efter knappt 2 minuter. Resultatlös.
Åter ett bra inlägg AIK, denna gång Hulsker, ingen når.
Strax efter, knappt 5 minuter, är Ishi framme, skjuter bra, Örlund räddar med vissa problem.
AIK har uppenbarligen bekymmer med underlaget, åtminstone inledningsvis.
Nicklas C följer Anders Svensson som en skugga. Svensson irriterad.
Markeringsmiss efter drygt 8 min, ger ny EIF-hörna. Dålig hörna av Ishi.
Lysande brytning och rush av Pavey, som tacklas i ryggen och får frispark, som leder till kontring för Holmén. Örlund räddar bra, vi slår ut den över sidlinjen.
Elfsborg har haft mest boll och klart flest attacker. Wilton och Hulsker har inte fåt några offensiva bollar.
Hulsker springer, men Wiland hinner före.


EIF-AIK inför starten

Drygt 20 minuter till matchstart. Det känns osäkert, en match som skulle kuna gå hur som helst. Med tanke på de förlustfria sviterna känns oavgjort egentligen logiskt. Fotboll är dock inte särskilt logisk!
AIK:s trupp är något förändrad jämfört med senaste matchen. Kristian Haynes är tillbaka, men en start direkt skulle förvåna. Hulsker eller Rubarth?

Bappe

Seriefinal

I eftermiddag spelar Elfsborgs IF och AIK en tidig seriefinal. En oviss match mellan två formstarka lag. Jag kommer att skriva löpande rapporter ungefär var 15:e minut här. Välkomna!

Bappe

Inte kul med datorproblem....

Har haft bekymmer med datorn. Efter ett intervjupass med AIK Handboll vägrade operativsystemet att samarbeta när jag kom hem på kvällen! Ett antal försök att komma in ledde ingenvart. Samtal till min vanliga datafirma gav besked att det väsentliga skulle kunna räddas, men att det kunde ta några dar! I desperation ringde jag Madde (http://morsan1337.blogg.se) och hon kunde naturligtvis hjälpa mig. Nu funkar at som det ska. Visserligen blir allt lite försenat, men det funkar!
En kul helg: Elfsborg-AIK på TV4 i morgon och AIK-Duvbo i innebandy på söndag och skriva, skriva, skriva...

Datorer är bra men något nyckfulla arbetsredskap!

Bappe

Hösten närmar sig med stormsteg...

Solen lyser, men det blåser rejält och värmen når nästan inte ner. Fast september brukar kunna bjuda på fina dagar också.

Sverige vann första kvalmatchen, EM kom ett litet steg närmare.
Annars är det orosmoln här och var. Solnahallen stängdes, åtminstone över helgen, av Miljöförvaltningen i Solna. Nytt beslut ska tas i dag. Oroande, inte minst med tanke på handbollen, där seriestarten är knappa två veckor bort.

AIK Innebandy ska lägga ner bloggen på hemsidan! Fotbollen har inte bestämt sig beträffande sin blogg ännu.
Jag kommer att använda den här adressen för att blogga vidare från AIK Fotbol, Innebandy och Handboll. Inklusive då ev direktrapporteringar. Främst från matcher förstås.