Postutdelning eller grannsamarbete?

Något har hänt de senaste åren. Den post som tidigare levererades i vår brevlåda var, med mycket få undantag, ställda till någon i familjen. Under de senaste 1-2 åren har vi sett en förändring. Upp till 6-7 brev i veckan stoppas ner hos oss, som av adressat att döma ska till någon annan på gården. Detta drabbar upenbarligen även andra grannar. Det finns i alla fall inget som tyder på att de extraknäcker som brevbärare på, ofta, udda kvällstid!

Något har altså hänt. Det sker med en regelbundenhet, som tvingar en att fundera. Ofta har den felaktiga postens adressat visserligen ett par-tre bokstäver gemensamt med vårt efternamn men det är ingen absolut regel. Är det så att posten sorteras på ackord, så att mot slutet av en arbetstimme märker den anställde " shit, nu ligger jag efter" och så läser man de tre inledande bokstäverna i namn och gatuadress och chansar lite?
Nej, så kan det ju inte vara.
Motiven måste ligga djupare än så. Kanske har ett icke offentligt beslut kommit från styreksen:
" På grund av den bristande socialisering, som ökat markant i många bostadsområden, ser vi det som en del i vår uppgift att stimulera grannkontakter och samarbete. I fortsättningen ska således 4-7% av utdelad post läggas i någon annans, helst närboende, brevlåda, för att underlätta nytt kontaktskapande och på sikt öka trivseln i grannskapet. För att detta ska lyckas måste naturligtvis grannar inte bara direkt kunna byta post med varandra utan kontaktytorna bör utökas. Feldistribuerade brev ska därför fördelas på olika grannbrevlådor i lagom omfattning. Detta direktiv gäller tills vi kunnat se en tydlig ökning av spontana sociala kontakter i de olika postutdelningsområdena. Vi kommer, när detta uppnåtts att meddela att aktionen är över och ni kan återgå till normal sortering"

Jag vet inte om detta är absolut sant. Det kan ju vara ett ingripande från högre makter. Gudarnas intervention eller de underjordiska makternas. I så fall får man inte svaret förrän i en senare och förmodligen brevlös tillvaro.

Fast jag tror nog på ett klart och entydigt styrelsebeslut. Hur många styrelsebeslut har inte lett till ännu större förvirring och besynnerliga konsekvenser?

Skulle Posten nu lyckas i sin strävan och gemensamma gårds- och grillfester blir allt mer vanliga i våra hyreshusområden, så visa er tacksamhet - bjud in era lokala postutdelare till grillfesten. Utan dem satt ni inte där!


Amor var ju först
att skjuta kärlekspilar
nu kan vi mejla

Tidshaiku

Framtiden rusar
kanske också berusar
gårdagen glöms snabbt

Nu är vintern definitivt över

Ja, säsongsmässigt i alla fall. Innebandyn avslutades med SM-finalen i lördags. Handbollen har varit slut ett tag. Ishockeyn verkar vara fullständigt årstidsomedveten.

Caperio/Täby orkade inte hela vägen. Inte ens Ramsin kunde rädda dem under de 17 avgörande sekunderna. Lite synd tycker jag nog, men ett stort grattis till Warberg ändå. Egentligen inget av mina favoriter men ett oerhört kompetent och målinriktat lag.

I lördags hade juniorallsvenskan premiär. Tyvärr bara en poäng mot Tyresö. En match vi borde ha vunnit. Ett massivt bollinnehav, ett riktigt bra spel ute på plan men alltför tamt framme vid motståndarmålet. Ändå känns det lovande inför det fortsatta seriespelet.

Vädret är vårmässigt växlande. Stämmer prognoserna bör tisdagen kunna bli skön även på sen kvällstid i Solna. Derby mot Hammarby. Nervöst? Nja, tippar Nirre Sandberg 4-0, så bör det ge åtminstone en tvåmålsviktoria.

AIK Handboll kör igång försäsongsträningen i början av maj. Ska bli intressant att se hur den kommande spelartruppen utformas. Silly season-dags. Snart också i innebandyn. Jag kommer att försöka hålla koll på vad som kan tänkas ske i trupperna.

Annars är det fortfarande mycket jobb som gäller. Trodde nog att det skulle lugna ner sig nu, men det verkar tveksamt.

Snart borde det ändå vara dags för grill- och boulepremiärerna. Fast hyfsad värme och inget regn är absoluta förutsättningar. Och helt säkert känns det inte ännu!

Påsksmällar och löskokta ägg

Smäll och smäll... Kalmar FF:s seger var väl ingen smäll precis utan berodde väl mest på att AIK varken fick vitan eller gulan att ens stelna.
Fjolårsspelet var som bortblåst. Överraskande, inte minst med tanke på hur det sett ut under försäsongen. Danne Örlund hade inte mycket att göra under matchen, men var vaken och alert och chanslös på målet.
Backlinjen var inte i närheten av förra årets lugn och säkerhet. Det känns lite oroväckande, men man kan kanske hoppas på premiärnerver. Men var fanns de lugna uppspelen och kortpassningarna tills någon högre upp gjort sig spelbar? Jimmy Tamandi, nu på "rätt" kant, var inte i närheten av sitt spel på fel sida förra året!
De två spelare som i det längsta försökte hitta spelmönstret var Wilton Figueiredo och Dulee Johnson, men när de inte fick någon assistans av medspelarna, gav de delvis också upp.
Det mest bekymmersamma var ändå knatspelet, eller snarare bristen på detta. Vare sig Kenny Pavey eller Mats Rubarth kom in i matchen överhuvudyaget och verkade mest söka positioner som inte fanns.
Bernt Hulsker och Wilton försökte och sökte positioner och ytor, men fann de sällan. Jag tycker fortfarande att de två tillsammans blir en för mycket. De behöver bägge ett kopliment av en snabb, rörlig och lite irrationell spelare och de kan inte ge det til varandra.
Bekymmersamt? Nej, egentligen inte. Kalmar kommer att vara med i toppstriden. Jag sade före matchen att det är två av seriens fyra bästa lag som möts och jag håller fast vid det, precis, som jag tippar att BP får ett Stockholmslag efter sig i sluttabellen.
Kanske öppnar Kalmarmatchen möjligheten för en startelva med Pierre Bengtsson, Alexander Gerndt och Gabi Özkan..... ja, varför inte Robert Åhman-Persson också! OK, inte så sannolikt, men ett steg närmare i alla fall.
Spelarna dinns där, även om det säkert blir en successiv inspelning.
Daniel Tjernström var trött, tom och besviken efter matchen. Det måste varit en mardrömspremiär för hans del. Det som är hans styrka, kampviljan och envetenheten, fick han aldrig chansen att visa upp.  Han sprang, slet och jobbade, men bollen var aldrig där.

Premiären klar, tjugofem omgångar återstår. Plus Svenska cupen och UEFA-cupen. Mycket fotboll blir det och kul kommer det också att bli!

Påsken är över
kvar finns de tomma skalen
och en fjädertuss

Bappe

Första vårhelgen...

... har kommit och gått.
På lördagen blev jag "riktig" pensionär. Svärföräldrarna hade kommit från Karlstad och var här ett par dagar. Kerstin hade som vanligt läckert hembakt bröd och kaffebröd med sig. Mycket uppskattat av alla!
På lördagen var de och tittade på Emilias nys hem och verkade helt belåtna med vad de såg.
Jag var inte med utan åkte i stället till Ulriksdals IP för att se AIK och TPS, Åbo. Sista träningsmatchen före den allsvenska premiären.

Vi vann med 1-0 efter ett säkert men inte glänsande spel. Å andra sidan fick många spelare speltid i varierande grad. Trots spel och vinst var det en lite sur eftersmak, eftersom Khari Stephenson, efter en vårdslös och onödig tackling från Armand One, brör armen vid armbågen och blir borta ett antal månader. Trist!

Sen på söndagen var det dags för en ny flytt för en av döttrarna. Förrra gången den yngsta, nu den äldsta. Inte någon särskilt lång flytt, kanske 200 meter fågelvägen, men nu bor hon och Albin, äldsta barnbarnet, på samma gård som vi, bara två portar bort. Albin har sett fram emot det och det är kul att ha honom här.

Och snart är det påsk. En helg som under min uppväxt var lång och till stor del outsägligt trist. Påskaftonen gick väl an och på annandagen var åtminstone matinébiograferna i gång. Men långfredagen och påskdagen......! Tyst, stängt och dött. Även en sen påsk med hyfsat väder blev det inte ens fotbollsspel. Vi blev aldrig tillräckligt många. Helgen var oss övermäktig. Sekulariseringen har sina ljusa sidor. Ja, den har väl strängt taget bara ljusa sidor.

Har jobbat idag igen och sen två dagar till denna vecka. Snart har jag väl glömt hur det var att vara pensionär!

Om en vecka idag är det dags för Råsundapremiären. Ser fram emot det, inte minst nu när innebandysäsongen fick ett så snabbt och snöpligt slut!


En helt vanlig dag
nästan som alla andra
men solen glädjer