Lördag i Tällberg

Sju personer från Stockholm med omnejd åkte i går i spridda skurar till Tällberg. Fem åt middag i stugen. Vi två andra kom strax efte 21.
Stuga förresten, det är ett hus som skulle rymma 3-4 notmalstora familjer med bastu, tvättrum mm. Fint, bekvämt och mysigt. Fast man måste genomkorsa en stor del av Rondalarna först. Jo, jag vet att det heter Dalarna men rondeller är det mest frekvent förkommande hela vägen från Avesta till Tällberg.

För att inte glöma våra rötter spelade vi Stockholmsspelet fram till runt ett-tiden på natten. Ett riktigt roligt spel! Herrlaget (3 pers) slog damlaget (4 pers). Visserligen berodde det mest på rutorna "Flyt och oflyt", där vi herrar fick flytkorten och damerna oflyten. Därför ska vi (herrarna) i morgon fira Tacksägelsedagen med en ovanlig inlevelse.

Tällberg, då? Jodå, vackert belägen, ganska mysig, härligt kuperad bygd med många fina, häftiga och småroliga hus och pörten. Många hus måste vara byggda för högsäsongen, om inte familjerna här bor i olika hus varje veckodag, eller i alla fall snudd på.

Mat o dryck? Jotack, jättefint. Självhushåll, egen tillverkning, ja inte dryckerna förstås, men annars tillagat i demokratisk fördelning.

Vädret? Mulet på förmiddagen, sedan uppsprickande men ganska kyligt. Jag var nere vid Siljans strand och fotade. Bilderna blev bra och fötterna isklumpar! Min erfarenhet visar dock att ett glas rödvin vid hemkomsten snabbt tinar upp även de kallaste tår!

Efter lunchen har de fem med de varmaste skorna/minst köldkänsliga tårna gått ut på ännu en runda. Fast 4 av de 5 ärdamer, så förmodligen är promenaden ännu en tur till den förbluffande mängd små "fyndshoppar", som finns i snart sagt varje hus. Tom följde nog mest med för att bastun skulle hinna bli varm tills han kom tillbaka
Tom är Sjusovarens förra och högt uppskattade rektor. När Tom pratar om Sjusovaren, tittar jag och Sjusovarens moder på varandra och utbyter blicken "Och varförärhaninte såhemma?". Fast, ibland är han ju det, fast inte lika ofta som i skolan tydligen.

Hur långt från Stockholm ligger Tällberg? Tja, ungefär en halv årstid. Kanske vore skönt med en bastu lite senare!

Höstens färgrikedom
ger nya former åt allt
och skapar undran

Kommentarer
Postat av: madde

Länge sen Bappe. Du måste nog ändra min blogglänk

morsan bloggen är ju nedlagd och bytt till denna.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback